.

.

Za današnji dan – Najuspešnije srpske sportske heroine

Srpske – sportske legende, ali u ženskoj konkurenciji. Svim damama, posebno u sportu na ovaj način čestitamo njihov praznik. Nemoguće je nabrojati sve ali ćemo se potruditi da opravdamo naslov i pomenemo neke od njih …

VERA NIKOLIĆ – Najbolja na planeti

Najbolja atletičarka Jugoslavije svih vremena. Nazivana je čudom od deteta i najboljim izdankom ćuprijske atletske škole. Sa nepunih 18 godina, 4. septembra 1966, rezultatom 2:02,8, postala je evropska šampionka na 800 metara.Samo dva meseca pre nego što će napuniti 20 godina, Vera Nikolić je postigla najveći uspeh u karijeri obaranjem svetskog rekorda na 800 metara. Na stadionu „Kristal palas“ u Londonu, 20. jula 1968. godine, postala je prva dama „kraljice sportova“, rezultatom 2:00,5. Dva puta je proglašavana najboljom atletičarkom na svetu. Njene uspehe još niko nije prevazišao.

JASNA ŠEKARIĆ – Strelac milenijuma

Ima pet olimpijskih odličja, četiri svetske titule i 90 medalja na velikim takmičenjima. Više puta je proglašavana za najbolju sportistkinju Jugoslavije, SCG i Srbije, a 2000. je ponela titulu najboljeg strelca 20. veka.

Ipak, za Jasnu takmičarska karijera kao da je tek počela, jer se ona sa puno elana i volje priprema i za predstojeće Olimpijske igre. Do uspeha je dovode sigurna ruka i oštro oko, preciznost i samouverenost. Jasna obećava da će se takmičiti još najmanje deset godina.

OLIVERA JEVTIĆ  – Najpoznatija Užičanka

Za 18 godina ova Užičanka pretrčala je više od 180.000 kilometara. „Zato dosta toga nisam stigla da uradim u privatnom životu, iako sam dobila veliki broj priznanja, poznanstava, putovanja, iskustava koja obogaćuju život“, kazala je u jednom intervjuu.

Dobitnica velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada učestvovala je na više od deset maratona. Za sebe kaže da je odlučna, da želi da bude uspešna i ostane upamćena po dobrim rezultatima. Poznata po skromnosti i nenametljivosti, i pored mogućnosti da promeni klub ostala je verna svom matičnom timu Mladosti iz Užica.

JELENA JANKOVIĆ  – Tajfun u belom sportu

Jedna od najboljih srpskih teniserki svih vremena u sam vrh belog sporta stigla je kao tajfun.

Sa nepunih 16 godina postala je najbolja teniserka u juniorskoj konkurenciji, a sedam godina kasnije izbila je na prvo mesto WTA liste.

Vlasnica pet titula u singlu i dve u dublu, publiku ostavlja bez daha igrom, ali i harizmatičnom pojavom.

Oprobala se i kao maneken, glumica i kreator. Kaže „nada se i Holivudu“.

Bila je ambasador osmeha u akciji „Mi sakupljamo osmehe, treba nam i tvoj“.

TANJA PETROVIĆ  – Pravnica sa crnim pojasom

Postigla je sve što se kod nas u tom sportu može postići i ponela epitet najbolje srpske karatistkinje svih vremena. Po struci je pravnik, ali se nikad time nije bavila.

Posle uspešne sportske karijere, opredelila se za trenerski poziv.

Već više od deceniju trenira decu u svojoj karate školi.

Ipak, izuzetno uspešna sportska karijera, nije je omela da se ostvari i privatno.

Mama je Tare  i Mateja  za koje kaže da su odrasli „bukvalno na njenim leđima, u nosiljci“, jer su svuda išli sa njom.

NAĐA HIGL  – Heroina iz Pančeva

„Zlato za anonimnu plivačicu iz Srbije“, „Novo zlatno ime u plivanju“, samo su neki od naslova na svetskim agencijama o mladoj plivačici iz Srbije koja je osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Rimu, u disciplini 200 metara.

Mlada Pančevka je tada postavila i novi evropski rekord u toj disciplini.

Crvenokosa plivačica ubrzo je ponela epitet domaće heroine koja je svojom stidljivošću, ali i neumornom borbom u bazenu neočekivano očarala i svetsku javnost.

ANA IVANOVIĆ  – Najlepša teniserka

Devojka kojoj na rođendansku žurku dolaze predsednik države, najpoznatiji glumci, sportisti, operski pevači i biznismeni.

Njen internet sajt jedan je od najposećenijih na svetu.

Sanjala je da bude „broj 1“ i taj san joj je bio ispunjen 2008. Nažalost, nedavno je iz društva 50 najboljih igračica sveta. Spada u grupu sujevernih sportista, lopticu pre servisa lupi samo jednom i ne hoda po linijama terena. Kanadski portal „sportsnet“ je Anu proglasio za najlepšu i najseksepilniju sportistkinju sveta u 2009. goidni.

IVANA ŠPANOVIĆ  – Njeno vreme

Posle osvajanja zlatne medalje na Univerzijadi u Beogradu u disciplini skok udalj, ova Zrenjaninka niže uspehe.

Rezultatom 6,71 metara, postavila je novi državni rekord i ukrasila se srebrnim odličjem na Evropskom prvenstvu. „Atletika je jedno imaginarno, alternativno pribežište u kojem je sve merljivo, gde postoje pravila i gde protivnik nije neprijatelj, već neko sa kim se treba nadmetati u fer i poštenoj borbi“, otkrila je Ivana. (2013)

Tvrdi da je rođeni borac što je i dokazala najnovijim uspehom u Beogradu na Evropskom prvenstvu u atletici sa fenomenalnim rezultatom – skokom za istoriju od 7,24m

TATJANA JELAČA – Rekordom do evropskog zlata

Devojka iz Sremske Mitrovice popularizovala je bacanje koplja u Srbiji.

Na Evrpskom prvenstvu za juniore 2009. godine u Novom Sadu uspela je da osvoji zlatnu medalju i obori nacionalni rekord.

Tada je Tatjana izbila u prvi plan. „Zvuči možda čudno, ali i dalje nemam osnovne uslove za rad.

Na primer, tokom priprema mi je potrebno barem deset koplja za neometan rad, a ja imam samo dva“, otkrila je tada probleme koji je prate.

SVETLANA KITIĆ – Najbolja rukometašica svih vremena

Za najbolju mladu igračicu sveta, proglašena je 1977. godine.

Proglašena je za najbolju rukometnu igračicu sveta za 1988. godinu, od strane Svetske rukometne federacije.

Na osnovu glasova u anketi Svetske rukometne federacije (avgust 2010), Svelana Kitić je ubedljivo, sa čak 84.1 odsto glasova, proglašena za najbolju rukometašicu svih vremena.

Na dodeli Oskara popularnosti za 2010. je proglašena za ličnost godine u Srbiji. Nedavno je izašla i knjiga “ Priča o Svetlani Ceci Kitić“.

ANA DABOVIĆ – Šampion WNBA

Standardan je član ženske košarkaške reprezentacije Srbije. Zvanično je proglašena za najbolju igračicu (MVP) prvenstva Evrope u Mađarskoj i Rumuniji 2015.

Karijeru je počela u rodnom Herceg Novom, da bi se na kratko preselila u albanski Fljamurtari. Vratila se u Herceg Novi 2008, da bi sezonu kasnije otišla u grčki Aris. Nastavila je da se seli, prešla u Dinamo iz Novosibirska gde je provela jednu sezonu, zatim je igrala za poljsku Vislu i tursku TED Ankaru.

Ana Dabović je prva srpska košarkašica u istoriji koja je osvojila titulu šampiona američke WNBA lige (za sezonu 2016.) igrajući za Iskre Los Anđelesa – Los Angeles Sparks.

MILICA MANDIĆ – Prvo srpsko olimpijsko zlato

Srpska reprezentativka u tekvondu i članica tekvondo kluba Galeb. Trenira je Dragan Jović.

Na Letnjim olimpijskim igrama 2012. godine takmičila se u kategoriji preko 67 kg u kojoj je osvojila zlatnu medalju, nakon pobeda nad Tataligom Kroli (1 runda: 16-2), Marijom Espinozom (ČF: 6-4), Anastasijom Barišnjikovom (PF: 11-3) i An Karolin Graf (F: 9-7).

To je treća medalja koju je Srbija osvojila na Letnjim olimpijskim igrama 2012. godine i prva zlatna otkako Srbija učestvuje kao samostalna država.

Krajem 2012. godine Olimpijski komitet Srbije proglasio ju je za najbolju sportistkinju, a dobila je i „Zlatnu značku“ dnevnog lista Sport.

Izvor: Wikipedia/Srbin.Info/

 

The post Za današnji dan – Najuspešnije srpske sportske heroine appeared first on Sport.

Share on Google Plus

About maks

0 коментара :

Постави коментар