.

.

EP u rvanju: Zlato za Frisa, srebro za Štefaneka

Za Frisa zlato, Štefaneku srebro – Fris u finalu pobedio Bugarina Angelova sa 3:1. Štefanek izgubio od Rusa Artema Surkova sa 12:1

SRPSKI rvač Kristijan Fris osvojio je titulu prvaka Evrope u kategoriji do 59 kilograma na šampionatu Starog kontinenta u Novom Sadu. On je u finalu savladao bugarina Iva Angelova sa 3:1. Naš najveći adut Davor Štefanek je osvojio srebro, pošto je u finalu izgubio od Rusa Artema Surkova sa 12:1.

Kristijan Fris je obradovao ljubitelje rvanja odličnim partijama i ostvario je najveći uspeh u karijeri. Naš 33-godišnji takmičar u kategoriji do 59 kilograma, koji u sportskoj biografiji ima uknjiženu bronzanu medalju sa Svetskog prvenstva, danas je briljirao. On je krenuo od osmine finala pobedom nad Šveđaninom Fagerlundom, zatim u četvrtini finala bio bolji od Poljaka Pjateka da bi u polufinalu trijumfovao nad Hrvatom Lizatovićem a u finalu nad Bugarinom Ivom Angelovim.

Naš olimpijski šampion iz Rija, Štefanek, koji ima i svetsko zlato, nije uspeo u vitrini da stavi jedino odličje koje mu je nedostajalo – najsjajniju medalju sa EP. Počelo je dobro, odradio je dve briljantne partije u kategoriji do 66 kilograma. U kvalifikacijama, a zatim i u osmini finala, sigurnim partijama pobedio je Švajcarca Veča a zatim i Letonca Jurkansa da bi u četvrtini finala „zbrisao“ sa strunjače Mađara Kašnjaija. Ta borba trajala je 52 sekunde i okončana je tušem. U polufinalu je naša uzdanica imala težak meč sa Belorusom Daurovom, koga je ipak ubedljivo pobedio na iskustvo 4:1, ali je u finalu izgubio od Artemom Surkovom, evropskog šampiona iz 2015. godine sa 12:1.

– Nisam iznenađen odličnim nastupima Frisa i Štefaneka – rekao je Milorad Dokmanac, selektor reprezentacije Srbije. – Pokazali su se u punom svetlu. Štefanek je odradio dve briljantne partije, a zatim lagano, na iskustvo došao do finala. Fris je dva puta bio peti u Evropi, sedmi na Olimpijskim igrama, nadomak odličja, a sada mu se namestilo i vratilo pred domaćom publikom i motivom više.

Nemanja Pavlović, naš takmičar u kategoriji do 130 kilograma, nije uspeo da se domogne borbe za medalju. On je pobedio Finca Lahtija, ali u drugom kolu izgubio od Nemca Johana.

– Sjajno se borio, stekao neophodno iskustvo i ispunio očekivanja. Takođe, Kadžaja, Gruzin sa srpskim državljanstvom, je zabeležio trijumf nad Rusom Meljnikovim, a zatim i poraz od Jermenca Aleksijana, olimpijskog šampiona, i oprostio se od daljeg takmičenja – kaže selektor Dokmanac.

ČESTITALI VUČIĆ I UDOVIČIĆ
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić su čestitali rvačima na izuzetnom uspehu koji su ostvarili u Novom Sadu.
– Čast mi je da vam u ime Vlade i građana Republike Srbije čestitam osvajanje zlatne i srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu.Postati evropski šampion pred domaćom publikom sigurno ima ogroman značaj za vas, Kristijane, ali i za srpski sport i mlade rvače koji su željni uspeha i osvajanja najsjajnijih odličja. Još jednom Vam čestitam i želim mnogo uspeha na narednim takmičenjima – istakao je u svojoj čestitki predsednik Vlade Aleksandar Vučić.
Sve najbolje je Frisu i Štefaneku poželeo i Udovičić.
– Dan za pamćenje za srpsko rvanje- zlatna i srebrna evropska medalja za naše rvače! Čestitam našim šampionima Kristijanu i Davoru, njihovom stručnom štabu i Rvačkom savezu Srbije na ovom ogromnom uspehu – navodi se u čestitki ministra Udovičića.

NEMEŠ I MAKSIMOVIĆ
SUTRA u 10 časova na strunjače izlaze Viktor Nemeš i Aleksandar Maksimović, takođe kandidati reprezentacije Srbije za medalje.
-Mnogo toga zavisiće od žreba jer obojica u konkurenciji imaju desetak sjajnih, vrhunskih takmičara od kojih svaki konkuriše za medalju- objašnjava selektor Dokmanac.

Izvor i foto Novosti

The post EP u rvanju: Zlato za Frisa, srebro za Štefaneka appeared first on Sport.

Share on Google Plus

About maks

0 коментара :

Постави коментар