.

.

Egzodus sa Marakane

Partizan v Crvena Zvezda -SUPER LEAGUE 2015-2016 Foto: Starsport

Posle eliminacije od Ludogoreca sve izvesnija prodaja najvažnijih igrača Crvene zvezde

Šampion Srbije ispadanjem iz kvalifikacija za Ligu šampiona ostao bez značajnih sredstva, do kojih će morati da dođe prodajom najvažnijih igrača

Tanka linija razdvaja vrata raja i surovo čistilište. To su na svojoj koži osetili fudbaleri, stručni štab, rukovodstvo, ali i navijači Crvene zvezde. Svi oni dobro su znali šta donosi uspeh u dvomeču protiv Ludogoreca, ali su savršeno bili svesni koliko čitav poduhvat povratka Zvezde na evropsku stazu postaje neizvestan u slučaju eliminacije.
Na žalost crveno-belih, dogodio se ovaj drugi scenario. Mnogo je izgubljeno, u svakom smislu – i finansijskom i takmičarskom. Da je Zvezda prošla bugarskog šampiona dobila bi najmanje devet miliona evra, ovako teško da će doći do tog novca za čitavo takmičenje, sve i da prođe u grupnu fazu Lige Evrope. Zbog toga rukovodstvo kluba iz Ljutice Bogdana biće primorano da proda nekoliko važnih igrača.

Luis Ibanjez je već spakovao kofere za Tursku, pošto se ranije dogovorio sa Trabzonsporom da pojača klub pošto završi kvalifikacije za Ligu šampiona. Kako je to učinjeno protiv Ludogoreca, Zvezda neće moći da računa na, po mnogima najboljeg igrača prošle sezone. Od ovog transfera crveno-beli bi trebalo da inkasiraju dva miliona evra, a da li će to biti prava kompenzacija za nedostatak ovako važnog igrača u plej-ofu, ostaje da se vidi.

– Nisam ni znao za tu klauzulu da moram da idem posle kvalifikacija za Ligu šampiona. Mnogo sam tužan, želeo sam da sa Crvenom zvezdom napravim nešto u Evropi. Rekao sam da ću da osvojim titulu – uradio sam. Tako malo nam je nedostajalo. Velika šteta. Pamtiću ovaj period, verovatno najbolji u karijeri – bio je tužan Ibanjez po završetku utakmice sa Ludogorecom, samim tim i epizode u Crvenoj zvezdi.

Na izlaznim vratima su još i Aleksandar Katai i Ugo Vijeira. Za najboljeg igrača crveno-belih ozbiljno je zagrizla Selta, koja je ponudila tri miliona evra, što je Zvezda odbila. Kako ofanzivni vezista igra, moguće je da će rukovodstvo šampiona Srbije uspeti da izvuče koji milion više.

Verovatno najveći problem stvara situacija sa, prošle sezone najboljim strelce, Portugalcem Ugom Vijeirom. Kako igra u letnjim kvalifikacijama, iz uprave verovatno žale što nisu prihvatili početne ponude nekih klubova, koje su dostizale i dva miliona evra. Međutim, pitanje je da li posle ovakvih partija može da se izvuče ta cena, ali ono što dodatno pogoršava stvar je očigledna želja igrača da ode u ovom prelaznom roku.

Pred početak ovogodišnjih kvalifikacija znalo se da je, maltene egzistencijalni imperativ, da Zvezda uđe makar u Ligu Evrope, jer bi to bila, ne beznačajna injekcija, kako finansijska, tako i na sportskom planu. Zvezda već devet godina čeka jesen u Evropi i navijači su se uželeli velikih evropskih utakmica, poput onih sa Romom i Bajernom, što se tiče bliske prošlosti. Zbog toga je bio važan meč sa Ludogorecom – pobeda bi automatski obezbedila plasman u Ligu Evrope i dobru šansu da se uđe u Ligu šampiona. Pored toga što je ostala bez učešća u elitnom takmičenju, Zvezda će verovatno ostati bez okosnice tima koji je prošle sezone nadmoćno osvojio domaću ligu. A bez titule, nije moguć novi pohod na Ligu šampiona i to je nešto o čemu rukovodstvo kluba mora da razmisli.

Kangina glupost
Gabonac, koji je sve Zvezdine navijače oduševio u Razgradu, skrenuo je pažnju na sebe i u revanšu, ali u potpuno drugom smeru. U trenutku kada su crveno-beli gubili sa 2:1, ali imali igrača više, veznjak je napravio nestvarnu glupost – dobio je crveni karton po završetku prvog poluvremena, praktično u tunelu, zbog koškanja sa protivničkim igračem. Time je još jednom pokazao ogromnu nervozu, koja ga „krasi“ tokom karijere i to je svakako jedna od stvari na kojima će Grof Božović morati da radi u narednom periodu.

Odbrana kao švajcarski sir

Još jednom se pokazalo da je Zvezdin najveći problem odbrana. Pored toga da su primljena četiri gola, ono što više zabrinjava je način na koji su oni primljeni. Prvi gol, dok je Zvezda vodila sa 1:0, Kafu je postigao na istovetan način kao i u prvom meču, tako što je promešao čitavu odbranu, dok je drugi bio šut iz očaja Vandersona, koji je prošao ispod samog Kahrimana. Treći i četvrti su već plod fizičkog i psihičkog pada (mada kod trećeg pomoćni sudija nije mahao kod čistog ofsajda), ali i ovo je dovoljno da Božović razmisli o novom pojačanju što se odbrane tiče.
Crvena zvezda i pored svih tih slabosti ima kvalitet da se nosi sa evropskim ekipama određenog kvaliteta i ako je žreb pomiluje, ima šansu da se nađe u Ligi Evrope. Međutim, greške se moraju svesti na minimum, jer videlo se, Evropa to ne prašta.

Mogući i eks-Ju derbiji
Ispadanjem od Ludogoreca Crvena zvezda je skliznula u plej-of za Ligu Evrope, a u sutrašnjem žrebu za tu rundu neće biti među nosiocima. To znači da Zvezda može dobiti izuzetno teškog protivnika poput Vest Hema, francuskih predstavnika Lila, Sent Etjena, holandskog AZ Alkmara, nemačke Herte, ruskih Spartaka i Krasnodara, belgijskih Genka i Genta… Spisak nepoželjnih protivnika stvarno je podugačak, mada ima i onih protiv kojih „može da se igra“, poput Slovana iz Libereca, Panatinaikosa, bečke Austrije, Rio Avea, tako da nije sve tako crno, kao što izgleda na prvi pogled.
Među potencijalnim protivnicima Crvene zvezde nalaze se i ekipe sa prostora bivše Jugoslavije. Izvesno je da će slovenački Maribor, ukoliko prođe Aberdin (1:1 u Škotskoj) biti nosilac, a veoma blizu tome je i Rijeka (0:0 u Turskoj protiv Basakšekira).

The post Egzodus sa Marakane appeared first on List Sport.

Share on Google Plus

About maksovsport

0 коментара :

Постави коментар